sâmbătă, 26 mai 2012

Prima trupa suedeza care triumfa in Top. ABBA castiga prima medalie de aur din istorie si e stapana clasamentului Romantic



Abba a fost o formatie suedeza de muzica pop activa din 1972 pana in 1982. Cvartetul era format din muzicienii Benny Andersson si Björn Ulvaeus, carora li s-au alaturat cele 2 prietene ale acestora, Anni-Frid Lyngstad si Agnetha Fältskog. Cei patru au dominat clasamentele muzicale mondiale intre mijlocul anilor 1970 si inceputul anilor 1980. Titulatura formatiei este un acronim, provenind de la initialele prenumelor celor patru protagonisti.

Grupul Abba a vandut peste 370 de milioane de inregistrari.ABBA a fost de asemenea primul grup pop din Europa continentala care s-a bucurat de mare succes in clasamentele lumii anglofone (in principal in Regatul Unit, Statele Unite, Canada, Australia si Noua Zeelanda), iar ca urmare a popularitatii sale enorme li s-au deschis apoi si usile scenelor Europei continentale.

Inainte de a-si uni destinele in faimosul grup pop care a dominat artistic anii ’70, fiecare dintre cei patru componenti se afirmase in viata muzicala: BJORN cu Hootenanny Singers la inceputul anilor ’60, BENNY ca lider la The Hep Cats, AGNETHA inregistra din 1967, avand deja la activ cateva hit-uri, iar ANNI-FRID isi construise o cariera solistica in parte si cu ajutorul lui BENNY, alaturi de care se afla din 1970.

Odata cu aparitia lui BENNY si BJORN ca duo pe disc si in spectacole, cu cele doua fete aparand ca back-up vocal, ideea cvartetului incepe sa prinda viata. Formatia se infiinteaza in 1971 iar numele ABBA, provenit din alaturarea initialelor componentilor, apare in 1973.

Un an mai tarziu, grupul participa la concursul EUROVISION, desfasurat la Brighton, in Marea Britanie, unde castiga detasat cu piesa WATERLOO. Audienta a fost estimata la 500 de milioane de telespectatori. In tarile europene melodia s-a instalat in clasamente pe locul intai iar in Statele Unite a inregistrat un loc 6, o adevarata performanta tinand cont de faptul ca la aceea data festivalul EUROVISION era practic necunoscut peste ocean. Urmeaza hit-urile: “S.O.S.”, “MAMMA MIA”, “FERNANDO”, “DANCING QUEEN”, “MONEY, MONEY, MONEY”, “KNOWING ME, KNOWING YOU”.

Succesul financiar al grupului aduce economiei suedeze venituri mai mari decat cele ale concernului VOLVO. In 1977, ABBA efectueaza un mare turneu mondial. Doi ani mai tarziu canta in Statele Unite. Discurile single si albumele se succed intr-o cursa ametitoare. Succesele enorme au fost si cauza destramarii grupului.

Dupa multi ani de convietuire, BENNY si FRIDA se casatoresc in 1979, pentru a divorta trei ani mai tarziu. Celalalt cuplu se despartise deja. Unul dintre motive a fost ambitia solistica a fetelor. ABBA a ramas un nume legendar al muzicii pop mondiale, inscris pe mai mult de 100 de milioane de discuri. Splendoarea melodica, perfectiunea orchestratiilor si carisma celor patru au fost componentele dominante ale retetei uriasului succes.

Dupa 20 de ani, albumul “ABBA GOLD” a dominat din nou clasamentele lumii iar cover-urile realizate de ERASURE, ROXETTE, U2 sau MADONNA reformuleaza mesajul celui mai popular grup suedez al anilor ’70, al carui repertoriu se reediteaza continuu.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu