sâmbătă, 12 mai 2012

Povestea liderilor continua in Topul nostru - Foreigner e prima trupa engleza de baieti care triumfa in clasamentul Romantic




Trebuie spus că începuturile activității FOREIGNER sunt amplasate în New York, în luna martie a anului 1976, atunci când trei englezi care au emigrat pe Noul Continent s-au ”aliat” artistic cu alți trei instrumentiști, de astă dată americani.

Componența inițială a trupei a fost: MICK JONES (născut la data de 2 mai 1950 în Londra, voce, ex. SPOOKY TOOTH), IAN McDONALD (născut la data de 25 iunie 1946 în Londra, chitară armonie, ex. KING CRIMSON), DENNIS ELLIOTT (născut la data de 18 august 1950 tot în Londra, baterie, ex. IAN HUNTER BAND), LOU GRAMM (născut la data de 2 mai 1950 în Rochester, New York, voce, ex. BLACK SHEEP), ED CAGLIARI (născut la data de 13 februarie 1952 în New York, chitară bass, ex. STORM) și AL GREENWOOD (născut în ziua de 20 octombrie 1951 în New York) - la clape.

Cei șase se înțeleg foarte bine din punct de vedere componistic și după o muncă destul de îndelungată, semnează un contract cu casa de discuri Atlantic Records și ies pe piață în luna martie 1977 cu primul lor single: ”Feels Like The First Time. Piesa era compusă integral de MICK JONES și produsă de JOHN SINCLAIR - care a mai produs pentru BUGGLES, OZZY OSBOURNE și mai ales URIAH HEEP și GARY LYONS - un alt producător celebru care a lucrat pentru nume celebre ca AEROSMITH, GRAND FUNK RAILROAD, HUMBLE PIE, OUTLAWS, SAXON și UFO.

Melodia ajunge nesperat pe un loc 4 în Billboard Hot 100 și va anunța lansarea primului lor album, omonim, în aprilie 1977.

Cel de-al doilea extras pe single din album, respectiv ”Cold As Ice” ajunge și el pe un onorant loc 6 USA și apoi pe 24 UK.

L.P.-ul ”Double Vision” ajunge și mai sus în clasamentul american - locul 3, reușind să fie apoi primul lor album intrat și în ierarhia britanică - locul 32. Pe același loc vor ajunge și în Noua Zeelandă.
Trupa capătă astfel o notorietate mare în rândul amatorilor americani de muzică Rock însă din păcate, din motive strict profesionale, AL GREENWOOD îi va părăsi și se va alătura formației SPYS, fiind înlocuit fără mari probleme de un ex. ROXY MUSIC și SMALL FACES, respectiv RICK WILLS (născut la data de 5 decembrie 1947 în Londra).

Seria de succese este continuată numai în Statele Unite, albumul ”Head Games” din 1980 atingând locul 5 (neclasat UK).

Apar fricțiuni în cadrul grupului, generate mai mult de autoritatea lui MICK JONES și astfel, în octombrie 1980, ED CAGLIARI și IAN McDONALD vor părăsi formația, alăturându-se celor de la SPYS.

FOREIGNER vor rămâne de acum cvartet.

În iunie 1981 iese pe piață single-ul ”Urgent” - un mare hit pentru ei: locul 4 USA și 54 UK. El va anunța apariția celui mai bine cotat album: ”4” din iulie 1981 - primul și ultimul clasat pe locul 1 în Billboard Hot 200. Mai obține locul 5 UK, 12 Olanda, 19 Noua Zeelandă și 41 Suedia.

Trebuie neapărat să spun că L.P.-ul a fost produs de THOMAS DOLBY (unul dintre cei mai mari ”clăpari” ai vremii - dovedit apoi) și ROBERT JOHN ”MUTT” LANGE - care a mai produs pentru AC/DC, BACKSTREET BOYS, BILLY OCEAN, BILLY RAY CYRUS, BRYAN ADAMS, DEF LEPPARD, MAROON 5, MICHAEL BOLTON și NICKELBACK - printre alții. Despre acest mare producător veți mai citi multe pe paginile acestui site.

Aproape toate piesele au fost extrase pe single: ”Urgent”, ”Girl On The Moon”, ”Juke Box Hero”, ”Woman In Black”, ”Luanne” dar mai ales piesa cu numărul 4 de pe fața A a l.P.-ului: ”Waiting For A Girl Like You” - 2 USA, 10 Noua Zeelandă, 13 Olanda și 16 Austria.

Spuneam că pe la ”jumătatea lor de origine” - adică în Marea Britanie - nu au fost cine știe ce apreciați, însă datorită faptului că au prins ”cuiul” succesului (aici a intervenit bineînțeles producătorul), au reușit în fine să dea lovitura: piesa ”I Want To Know What Love Is” din noiembrie 1984, lansată în mod super-comercial înaintea albumului ”Agent Provocateur” din decembrie același an.

Pentru cei care au văzut videoclipul, filmarea dovedește faptul că piesa a fost inspirată de Gospel și de altfel, cei pe care îi vedeți cântând alături de trupă fac parte din NEW JERSEY MASS CHOIR. Ajunge pe 1 UK, 1 USA, 1 Suedia, 1 Noua Zeelandă, 1 Germania, 1 Norvegia, 2 Elveția, 5 Olanda, 7 Austria și 18 Franța, albumul clasându-se firesc pe 1 UK, Elveția, Suedia și Norvegia, 4 Noua Zeelandă, 10 Austria și 12 Olanda. Asta pentru statistică...

Rețeta succesului este folosită și în cazul albumului ”Inside Information” din 1987, al cărei melodie, cea cu același număr patru, respectiv ”I Don't want To Live Without Your Love”, ajunge pe cinci american (5 Noua Zeelandă, 7 Elveția, 11 Suedia și 26 Olanda). Foarte ciudat: single-ul NU intră în clasamentul britanic dar albumul ajunge pe locul 64 în Billboard Hot 200...

Din păcate însă, de aici lucrurile încep să slăbească în intensitate.

GRAMM va pleca din trupă în decembrie 1989, noul vocalist FOREIGNER devenind astfel JOHNNY EDWARDS, fost la WILD HORSES (a fost vocalist pentru mai multe trupe, dar aceasta este cea mai cunoscută).
Lansează apoi L.P.-ul ”Unusual Heat” - destul de slab cotat în USA (doar locul 117) și un onorabil loc 56 în UK.
Schimbă casa de discuri și vor imprima de acum înainte la Arista Records, la care vor edita următorul album - ”Mr. Moonlight” - locul 17 Elveția, 59 UK și 60 Olanda.

Are loc o pauză foarte mare în cariera grupului, generată de suferința lui LOU GRAMM - tumoare pe creier, urmată de o operație și o medicație ce i-au făcut imposibilă activitatea muzicală.
Din păcate, GRAMM și JONES vor mai cânta doar o dată împreună la un festival din Olanda, în anul 2002, după care GRAMM va pleca definitiv din trupă.
JONES va reforma trupa în anul 2004 și va folosi mulți muzicieni ”de împrumut” pentru o serie amplă de concerte. Vor fi alături de DEF LEPPARD și STYX și în turneele din 2007 , după care vor intra în studiouri și vor imprima albumul ”Can't Slow Down” în 2009.
Apoi vor pleca din nou în multe turnee, alături de trupe ca și KANSAS, STYX și JOURNEY.

La ora actuală, concertează în componența: MICK JONES (chitară solo, clape și voce), MICHAEL BLUESTEIN (clape), MARK SCHULMAN (percuție), THOM GIMBEL (instrumente de suflat), JEFF PILSON (chitară bass) și KELLY HANSEN (voce).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu