sâmbătă, 22 iunie 2013

Eagles intra in istorie ca singura trupa cu doua piese number one consecutive, in doua cicluri distincte. Acum, regina este "No more cloudy days"




Cu cinci melodii de top si patru albume premiate, The Eagles se regasesc printre cele mai faimoase trupe ale anilor 70.

La sfarsitul secolului 20, doua din aceste albume - "Eagles: Their Greatest Hits 1971-1075" si "Hotel California" - s-au clasat printre primele zece colectii cel mai bine vandute. Desi majoritatea membrilor provine din afara Californiei, trupa a fost intotdeauna asociata acestei regiuni si a intruchipat sunetul folk atat de bine apreciat in Los Angeles prin muzica celor de la Flying Burrito Brothers si Poco. Formatia s-a concentrat deopotriva asupra rock&roll-ului si, mai tarziu a abordat rock-ul clasic.

The Eagles a reusit astfel sa atraga atentia generatiilor care au continuat sa le cumpere albumele chiar si dupa dezmembrarea trupei. Formatia era compusa din patru americani stabiliti in Los Angeles dar proveniti din regiuni diferite. Solistul si compozitorul Randy Meisner (nascut in Scottsbluff, 8 martie 1946) s-a mutat in LA in 1964 pentru a canta in formatia Soul Survivors ( a nu se confunda cu cei care au lansat piesa "Expressway to your heart" in 1967) care mai tarziu s-a redenumit The Poor.

In 1968, era un membru al trupei Poco dar a decis sa plece chiar inainte de lansarea primului album si sa se alature celor de la Stone Canyon, trupa lui Rick Nelson. Solistul/chitaristul Bernie Leadon (nascut in Minneapolis, 19 iulie 1947) a sosit in LA in 1967, impreuna cu Hearts and Flowers, inainte sa se alature celor de la Dillard and Clark si sa plece apoi la Flying Burrito Brothers. Solistul/tobosarul Don Henley (nascut in Gilmer, 22 iulie 1947) s-a mutat la LA in iunie 1970, pentru a canta in trupa Shiloh si pentru a sustine concertul de lansare a primului album. La scurt timp dupa acest eveniment a parasit formatia. Glenn Frey (nascut in Detroit, 6 noiembrie 1948) a cantat in orasul natal impreuna cu Bob Seger inainte sa plece spre LA.

Acolo a infiintat grupul Longbranch Pennywhistle, din care facea parte si J.D. Souther si care a lansat primul album in 1969. In vara lui 1971, Frey si Henley au fost angajati ca solisti de catre Linda Ronstadt. Meisner si Lindon au cantat cu aceasta in vara aceluiasi an. Cei patru au aparut pe albumul cantaretei dar au decis sa semneze un contract de inregistrare cu Asylum, oferit de managerul David Geffen.

La scurt timp au adoptat denumirea de Eagles. In februarie 1972, acestia au zburat spre Londra si au petrecut doua saptamani inregistrand primul lor album - "Eagles". A fost lansat in iunie si a fost premiat cu aur dupa un an si jumatate. Piesele "Take it Easy" si "Witchy Woman" au ajuns in top 10 iar "Peaceful Easy Feeling". Eagles au plecat in turneu in 1972 iar in 1973, la revenirea in Anglia, a intrat in studio pentru a inregistra "Desperado". Lansat in aprilie 1973, a ajuns in top 40 cu melodia "Tequila Sunrise", devenit mai tarziu cea mai cunoscuta piesa a lor si a fost inclusa in prima lor colectie de hituri.

Dupa ce au calatorit pentr promovarea lui "Desperado", baietii au colaborat pentru a treia oara cu Glyn Johns pentru inregistrarea unui album de muzica rock. Contrastul preferintelor a determinat renuntarea la contract dupa realizarea a doua piese: "The Best of my Love". Dupa turneul din 1974, acestia l-au angajat pe producatorul lui Joe Walsh (care a cantat in deschiderea concertelor sale), Bill Szymczyk. Acesta le-a prezentat un chitarist talentat, Don Felder (nascut in Gainesville, 21 septembrie 1947), un prieten vechi al lui Bernie Leadon, care s-a si alaturat trupei. "On the Border" a fost lansat in martie 1974.

A intrat in top 10 si s-a vandut in milioane de exemplare. Cea mai cunoscuta melodie este "The Best of My Love", lansata in noiembrie si ajunsa pe locul 1 in topul mondial. Al patrulea album, "One of This Nights", a fost un succes extraordinar. Lansat in iunie 1975, a ajuns asa cum era de asteptat in fruntea topului 10. Continea doua melodii ajunse in top 5: "Lyin' Eyes" si "Take It to the Limit". "Lyin' Eyes" a castigat premiul Grammy pentru cea mai buna performanta pop iar trupa a fost nominalizata pentru "albumul anului" si "melodia anului". Eagles a plecat in turnee prin Europa si SUA, comercializand "Eagles: Their Greatest Hits 1971-1075".

Primul album premiat cu platina datorita vanzarii in mai mult de un milion de exemplare a devenit un succes international; numarul de 25.000.000 de copii a rivalizat cu cel al albumului "Thriller" lansat de Michael Jackson pentru titlul de "cel mai bine vandut album al tuturor timpurilor". Eagles a avut nevoie de 18 luni pentru inregistrarea unei noi colectii de piese: "Hotel California". Lansata in decembrie 1976, a fost premiata cu platina la doar o saptamana dupa aparitie si a ajuns pe locul 1 in top 1977 (s-au vandut 10.000.000 de copii).

Piesele cel mai apreciate au fost "New Kid in Town", "Hotel California" si "Life in the Fast Lane". "Hotel California" a castigat un Grammy pentru melodia anului si a albumul a fost nominalizat. Eagles a plecat in turneu in martie 1977, in SUA, Europa si Asia. In septembrie, Randy Meisner a parasit formatia si a fost inlocuit de Timothy B. Schmit (nascut in Sacramento, 20 noiembrie 1947) de la formatia Poco. Eagles a continuat sa inregistreze si a lansat "The Long Run" in septembrie 1979. A ajuns pe locul 1 si a castigat mai multe certificate platina. "Heartache Tonight", "I Can't Tell You Why" si "The Long Run" au devenit in scurt timp hituri. Eagles au calatorit prin SUA in 1980 si au inregistrat un concert live. Lansat in 1980, LP-ul cu piese live a ajuns in top 5 cu piesa "Love Will Keep Us Alive".

Dupa turneul din 1980, acestia au luat o pauza si in mai 1982 au anuntat ca se despart. Toti cei cinci au lansat melodii realizate pe cont propriu. Dupa acest eveniment trupa a primit numeroase oferte pentru a se reuni dar fara nici un rezultat. In 1990, Frey si Henley au inceput sa colaboreze si au cantat impreuna cu Schmit si Walsh la un concert de binefacere. Patru ani mai tarziu, spre uimirea si incantarea tuturor, acestia s-au reunit. In vara lui 1994, au inregistrat pe o caseta concertul live de pe MTV si au plecat in turneu. "Hell Freezes Over" a avut acelasi succes exceptional, s-a vandut in miloane de exemplare si a uimit publicul prin piesele de succes "Get Over It" si "Love Will Keep Us Alive". Eagles a cantat in ianuarie 1998 la spectacolul Rock and Roll Hall of Fame, alaturi de membrii Leadon si Meisner. In decembrie 1999 au sustinut un concert la Staples Center din Los Angeles; piesele au fost inregistrate pentru "Selected Works 1972-1999".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu