sâmbătă, 8 decembrie 2012

Inca un mare domn devine stapanul Topului Romantic in prima editie de Craciun: Cliff Richard si Mistletoe and Wine se aud pe primul loc de azi!



Sir Cliff Richard, OBE, nascut Harry Roger Webb pe data de 14 Octombrie 1940 in Luknow, in India, este un actor si cantaret renumit, scriitor de texte lirice si om de afaceri englez. In ultimele sase decenii, Cliff Richard este singurul care a atins recordul-- impreuna cu Elvis Presley-- de a fi fost pe lista cantecelor cele mai apreciate de publicul britanic (,,the UK singles chart"); el este deasemenea singurul cantaret britanic care a ajuns cu un cantec la varf in fiecare an.

Tatal sau, Roger Oscar, a fost un manager englez al cantinei si hotelului din Luknow pentru Caile Ferate Indiene (Indian Railways), intr-una din fostele colonii engleze din India. Mama lui, Dorothy Marie Webb, avea numele de fata Dazely. In 1948, dupa ce India a devenit un stat independent, familia lui s-a mutat in garsoniera bunicii lui Cliff (aka. Harry) la Carshalton, Surrey , in Marea Britanie, iar tatal lui s-a angajat la contabilitatea creditelor acordate de compania Thorn Electrical Industries. Apoi, Harry (adica, Cliff) si-a continuat scoala in 1952 la liceul Cheshunt School.

Dupa terminarea liceului in 1957 devine pasionat de interpretarea cantecelor la ghitara si la 16 ani formeaza primul sau grup de cantareti numit ,,Quintones". In anul urmator, are loc prima prezentare a lui pe scena la Regal Ballroom din Ripley, Derbyshire cu grupul lui care adoptase numele de "Cliff Richard and the Drifters". Membrii grupului au fost: Cliff, Ian "Sammy" Samwell si Norman Mitham la ghitara, iar Terry Smart la toba. Prima sa inregistrare a cantecului ,,Move It" a urmat curand dupa aceea, insa pe partea ,,B" a discului inregistrat de Norrie Paramor pentru Bobby Helms pe partea ,,A" a discului. Mai tarziu, se pare insa ca s-au inversat pozitiile si cantecul ,,Move It" a fost plasat pe prima fata a discului. Acest cantec a ajuns apoi foarte repede pe locul doi in lista celor mai bune cantece britanice. John Lennon a fost citat ca ar fi zis despre ,,Move It " ca a fost primul cantec britanic de rock, iar Cliff Richard s-a spus ca ar fi ,,echivalentul britanic al celebrului cantaret american Elvis Presley." Cantecul a fost urmat in 1959-1960 de lansarea trei cantece noi : "High Class Baby", "Livin' Lovin' Doll", si "Mean Streak" care simbolizeaza sensul de pasiune si melodie rapida al cantecelor de stil rock.

Cliff si grupul lui au fost nevoiti din motive legale sa-si schimbe numele grupului de la ,,drifters" la ,,The Shadows" (,,Umbrele"). Grupul lui, The Shadows, reuseste in 1959 sa obtina un contract de inregistrari pe disc cu grupul EMI, iar in 1960 inregistreaza si lanseaza un disc cu titlul de ,,Apache". Ulterior, grupul lor are cinci cantece succesive pe primul loc in topul cantecelor britanice.

Cliff Richard si grupul lui ,,The Shadows" au prezentat creatiile lor in sase filme muzicale, speciale de expunere (,,feature films"), intre care cel mai popular si in Romania a fost ,,The Young Ones" (,,Cei Tineri")--cu o melodie intr-adevar de neuitat. Doua filme din aceeasi serie sunt ,,Wonderful Life" (,,Viata-i minunata!") si ,,Finders Keepers" (,,Ce gasesti i-al tau"). Seria aceasta de filme a creat un nou gen unic, cunoscut sub numele de ,,filme muzicale in stil Cliff Richard"; filmele au dus la numirea lui Cliff Richard drept numarul 1 la incasarile de cinema din Marea Britanie a anilor 1962 si 1963. Primul rol major al lui Cliff Richard intr-un film a fost insa in 1967 ,,Two a Penny" (,,Doi pentru un ban"), produs de compania World Wide Pictures a lui Billy Graham. In anii '70 are o prezentare TV ,,It's Cliff" in care a inclus ,,Un cantec pentru Europa" (,,A Song for Europe"). Cu cantecele No.1 "Travellin' Light", "I Love You" "A Voice in the Wilderness" si "Theme for a Dream" pozitia lui Cliff a devenit ,clasica', sau ferm stabilita in lumea muzicii pop.

Recunoasterea internationala a urmat rapid cu multe concerte mai intii in Europa; intr-unul din aceste turnee Europene Cliff Richard a dat un concert si la Bucuresti unde a avut o primire entuziasta si fierbinte la publicul tanar roman. Entuziasmul ascultatorilor amatori de rock din Romania l-a ,contaminat' si pe Cliff care a dat mai multe ,encore' la concert datorita cererilor insistente repetate ale publicului extaziat ce nu s-a oprit din aplauze pina nu a cantat din nou.

A fost primit foarte bine si in turneul din Statele Unite in 1960, dar nu s-a bucurat de sprijinul caselor de inregistrari care au ,preferat inregistrari domestice'.

Dupa 1964 ia o atitudine pronuntata de evanghelie crestina si apare in mai multe congregatii crestine cu Billy Graham. A reusit sa devina astfel nu numai cel mai popular cantaret, dar si cel mai binecunoscut evanghelist crestin din Marea Britanie.

Din 1976 pina in 1994 a revenit insa la stilul rock cu mai multe cantece si filme. In '80 si-a schimbat legal numele din Harry Webb in Cliff Richard cum era deja cunoscut in lumea muzicala pop de trei decenii.

In 1995, pe 25 Octombrie, Marea Britanie il innobileaza pe Cliff Richard, si el devine Sir Cliff Richard, fiind astfel primul cantaret rock (dar nu si ultimul) care a primit acest titlu.

In 2008, sarbatorind o jumatate de secol de contributii in muzica, Cliff a lansat un set de 8 CD cu titlul ,,And They Said It Wouldn't Last (My 50 Years In Music)" (,,Ei au zis ca n-o sa dureze"), iar in luna Septembrie ,,Thank you for a Lifetime", No.3 in topul britanic. Deci, Cliff a aratat ca, de fapt, dureaza muzica pop in stilul lui unic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu